Berendsen bv

Wat is honen?

Geplaatst op

Honen is waarschijnlijk iets waar je nog niet vaak van gehoord hebt, maar het is een verspaningstechniek die wordt gebruikt om het oppervlak van een cilindrisch werkstuk te bewerken. Het doel van deze verspaningstechniek is om een gelijkmatig oppervlak te realiseren en dit moet de prestaties van het werkstuk verbeteren. Met deze verspaningstechniek is het mogelijk om gaten wat groter te maken en dit kan met precisie. Je kunt een gat op die manier een stuk groter maken, maar dit moet wel met de juiste apparatuur gedaan worden. Wil je hier meer over te weten komen? In dit artikel vertellen we er meer over, zodat je er alles over te weten komt.

Hoe werkt het precies?

Voordat je kunt beginnen met honen, is het van belang om een hiervoor een machine te hebben. Een hoonmachine wordt gebruikt voor deze verspaningstechniek en hierbij moet er een cilinder werkstuk in de machine geplaatst worden. Deze moet vervolgens draaien en hierdoor wordt er materiaal uit het werkstuk gehaald. Het oppervlak wordt hierdoor glad en het gat wordt ook een stuk groter. Dit proces kan op verschillende manieren aangepast worden aan de behoeften van het werkstuk. Je kunt dit doen door de grit grootten voor de slijp stukjes te veranderen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat je honen beter kan overlaten aan een echte specialist. Je moet namelijk veel ervaring hebben om het zo goed mogelijk uit te kunnen voeren.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Deze verspaningstechniek kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Honen wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van de oppervlaktekwaliteit. Je kunt namelijk eenvoudig oneffenheden, ruwheid en oppervlaktefouten oplossen. Daarnaast wordt deze verspaningstechniek ook gebruikt voor het verbeteren van de geometrische nauwkeurigheid van een gat. Dit zorgt voor een betere uitlijning en passing van diverse componenten en is dus echt nodig. Tot slot kan deze verspaningstechniek gebruikt worden voor de afwerking van verschillende oppervlakken. Dit kan namelijk zorgen voor een prachtige uitstraling en dit brengt diverse voordelen met zich mee. 

Veel bedrijven hebben baat bij deze verspaningstechniek en schakelen een specialist in die veel ervaring heeft met honen, zodat het ook goed uitgevoerd wordt.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen de leukste tips met je door. Lees onze teksten en blijf op de hoogte.

Contactgegevens

Via info @ berendsenbv.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden